Ön szerint Magyarország jövője az Európai Unión belül vagy inkább kívül nyújt több biztonságot és gyarapodást?

Aki válaszol: Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Bródy János énekes-zeneszerző, Gerendai Károly üzletember-kultúraszervező, Andor László volt uniós biztos, Czutor Zoltán rockzenész, Kukorelly Endre író, az LMP volt országgyűlési képviselője és még sokan mások…

 

edkicsi

Az Európai Unió és benne Magyarország jövőjéről véleményt mondani nem csak a politikusok kiváltsága és felelőssége. Ezért tettünk fel kérdéseket ismert és kevésbé ismert gondolkodóknak.

Megtisztelő, hogy válaszoltak; köszönjük nekik.

 

– ÖN SZERINT MAGYARORSZÁG JÖVŐJE AZ EURÓPAI UNIÓN BELÜL VAGY INKÁBB KÍVÜL NYÚJT TÖBB BIZTONSÁGOT ÉS GYARAPODÁST?

.

martinschMartin Schulz, az Európai Parlament elnöke:

Nem kétséges, hogy Magyarország biztonságosabb, fejlődőbb és erősebb, ha része az Európai Uniónak. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön. Közhelynek hangzik, de ez a tétel igaz volt az Európai Unió megalakításakor és igaz most is. Mindezzel együtt több tagállami kormány arról próbálja meggyőzni a polgárokat, hogy jobb külön utat választani és vannak nemzeti megoldások nemzetközi problémákra. Ez egy veszélyes illúzió. Egyetlen európai ország sem elég erős ahhoz, hogy egyedül nézzen szembe a XXI. századi kihívásokkal, legyen az a migrációs válság, a klímaváltozás, az adócsalás és adóelkerülés vagy a határokon átívelő bűnözés. Ezek a kihívások globálisak és nemzetköziek, amelyeket nem lehet nemzeti szinten megoldani és nem lehet őket egy kerítéssel kívül tartani. Ezekre mind közös, európai válaszok kellenek.

.
brody

Bródy János, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zeneszerző:
Magyarország felemelkedése és a nyugati demokráciák életszínvonalához való felzárkózása nem képzelhető el az Európai Unión kívül.

 

 

 

gerendaiGerendai Károly magyar üzletember, kultúraszervező, a Sziget Fesztivál alapítója:
Én egyértelműen az Unió keretei között látnám szívesen hazánkat, mert szerintem az Európai Unió értékrendje és gazdasága sok pozitívumot és lehetőséget kínál még Magyarország számára hosszú távon is. A kérdésre azonban a helyes választ, felelősséggel csak annak függvényében merném megadni, ha biztos lehetnék abban, hogy a jelenleg problémák nem vezetnek az Unió        széteséséhez. Ha ugyanis a fennálló problémák (versenyképesség csökkenése, gazdasági növekedés lassulása, migráció kezelése, szolidaritás gyengülése, nemzeti érdekek felülkerekedése, stb.) az Unió szintjén nem találnak gyors megoldásra, (amire ráadásul én most kicsi esélyt látok), akkor adódhat olyan helyzet, amit kívülről hatékonyabban lehet kezelni, mint belülről.

 

 

kukorelly


Kukorelly Endre író, az LMP volt országgyűlési képviselője:
Nem hiszem, hogy végsősorban bárki Európán kívüli megoldásokat választana.

 

 

 

 

piriPiri Kati, az Európai Parlament (magyar származású) holland képviselője:

Számos okot lehet sorolni, hogy miért jobb Magyarország számára, ha része az Európai Uniónak. Először is az egyik legnyilvánvalóbb előny, hogy így részese a közös piacnak, amely a magyar cégek számára biztosítja, hogy termékeikkel akadálytalan módon megjelenhessenek az ötszázmillió európai piacán. Ez nagyban hozzájárul a gazdasági növekedéshez és munkahelyteremtéshez a többi tagállamban is. Az EU-tagságnak az is komoly előnye, hogy a nemzetközi problémákra így közösen kidolgozott megoldások adhatóak, hiszen számos olyan kihívás van, amelyet a huszonnyolc tagállam nem tud egyedül, egyenként, huszonnyolc-féle módon megoldani. Harmadrészt a schengeni határok nem csupán gazdasági növekedést jelentenek, de biztosítják az egyszerűbb utazás lehetőségét is. Ez Magyarország számára különösen fontos, hiszen számos magyar él a határokon túl, illetve dolgozik külföldön. Negyedik érv, hogy Magyarország a strukturális és kohéziós alapokból rengeteget profitált, ezek biztosították a nemzeti beruházásokat, alapozták meg a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést. Végül, figyelembe véve Magyarország földrajzi helyzetét, úgy gondolom létfontosságú, hogy az Európai Unió tagja legyen. Nemcsak Magyarország, de Európa biztonsága szempontjából is fontos, hogy ne tartozzon orosz befolyás alá.  Ha egy ország része az Európai Uniónak, akkor az alapszerződések garantálják a demokrácia minimálisan elvárható szintjét, a sajtó- és véleményszabadságot, a jogállamiság tiszteletét. Bár Orbán Viktor egyfajta „illiberális demokráciát” épít, mégsem csinálhatja feltétlenül azt, amit akar; hiszen a nemzeti jognak is tiszteletben kell tartania az Uniós alapszerződésekben lefektetett alapértékeket.

 

 

csapody

Csapody Miklós irodalomtörténész, az MDF volt országgyűlési képviselője:
Magyarország kizárólag az Európai Unión (vagy bármely más európai unión, de kizárólag európai gazdasági, politikai, szellemi és kulturális érdek- és értékszövetségen belül) lehet biztonságban, történelmi hagyománya és jövő létezése az egységes Európához kapcsolja.

 

 

 

omd

Ónody-Molnár Dóra, Szabad Sajtó-díjas újságíró:

Magyarország kizárólag az Európai Unión belül lehet biztonságban és kizárólag ott gyarapodhat.

 

 

 

 

illesProf. Dr. Illés S. Tamás gerincsebész-professzor, a Francia Orvosi Akadémia levelező tagja, a brüsszeli Brugmann egyetemi kórház ortopéd-traumatológiai intézetének vezetője:
Magyarország jövője csak az EU-ban képzelhető el!

 

 

 

annacolombo

Anna Colombo jogász, az Európai Parlament S&D-frakciójának főtanácsadója:

Belül. És a fiatalok ezt jól tudják. Egy új, gyorsan változó modern világban, a klímaváltozás, a migráció, a digitalizáció, az állandó mozgás közepén mindannyiunknak rugalmasnak, előre tekintőnek és gyorsnak kell lennünk; nem utolsó sorban pedig fel kell készítenünk a társadalmunkat és gazdaságunkat arra, hogy senkit ne hagyjunk a hátunk mögött. Minderre egyetlen ország önmagában képtelen; ha hatékonyak akarunk lenni, akkor össze kell tartanunk.

 

 

szekhelyi

Székhelyi József, Jászai Mari-díjas magyar színművész:

Magyarország biztonsága, gyarapodása az EU-n belül képzelhető el csak. A jelenben és a jövőben is. Amíg van EU… Minden EU- ellenes, EUfóbiás gesztusunk önsorsrontó és közveszélyes. Nem EUfória kívántatik – ( ezt nem is várja tőlünk senki) – csak józanság és a történelmi múlt pontos ismerete.

 

 

 

czutorCzutor Zoltán énekes-zeneszerző, a Belmondo frontembere:

Egyértelműen belül. Minden törekvés, ami ezen kívül esik, sokkal nagyobb fizikai-, ideológiai- és perspektívikus bizonytalanságot, veszélyt és kiszolgáltatottságot hordoz magában, mint az Uniós tagság.

 

 

 

12607361_10208717827403119_530397461_n

Pál Zsuzsa, az Angliában élő magyarok által alapított London Angels HC női kézilabda-csapat játékosa:

Belül, hiszen az nagyobb biztonságot nyújt.

 

 

 

 

andAndor László közgazdász, egyetemi docens, az Európai Bizottság korábbi biztosa:

Egyértelmű, hogy Magyarország számára az EU-tagság sokat jelent a gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából, de a stabilitás és biztonság tekintetében is. Az ország komoly áldozatot hozott annak érdekében, hogy csatlakozhasson az EU-hoz, és a tagság előnyeit meg kell becsülni. Ugyanakkor az EU-intézményekben folyó szakmai és politikai munka, folyamatos érdekegyeztetés keretében törekedni kell arra, hogy az EU működése minél inkább, minél jobban szolgálja a magyar társdalom érdekeit. Az EU-t az újabb kihívások és újabb döntések folyamatosan formálják, átalakítják; a tagországok számára ezért is fontos, hogy tekintélyükre vigyázzanak, például antiszociális viselkedéssel ne kockáztassák befolyásukat.

 

 

szalaikriszta

Szalay Kriszta, színésznő-írónő:

Az Unión belül.

 

 

 

 

 

cserdiBogdán László, Cserdi polgármestere:

Magyarországon a jelenlegi politikai felállás olyan mintha az EU lenne a fő ellenesség! Kvázi az arc nélküli EU betart minden magyar embernek! EU nélkül sajnos a magyar gazdaság mélyponton lenne, hiszen minden komoly beruházás uniós támogatásból történik. A másik oldalon persze az is igaz, hogy a magyar föld rendkívül jó minőségi termékeket ad az Uniónak.

 

 

És szerinted? Mondd el, Te mit gondolsz!