Ön szerint hazánk uniós tagsága milyen előnyöket és hátrányokat jelentett az elmúlt tíz évben?

Aki válaszol: Illés Tamás gerincsebész-professzor, Ónody-Molnár Dóra újságíró, Szalay Kriszta színésznő, Csapody Miklós irodalomtörténész, az MDF volt országgyűlési képviselője és még sokan mások…

 

 

 

 

 

edkicsi

Az Európai Unió és benne Magyarország jövőjéről véleményt mondani nem csak a politikusok kiváltsága és felelőssége. Ezért tettünk fel kérdéseket ismert és kevésbé ismert gondolkodóknak.

Megtisztelő, hogy válaszoltak; köszönjük nekik.

 

– ÖN SZERINT HAZÁNK UNIÓS TAGSÁGA MILYEN ELŐNYÖKET ÉS HÁTRÁNYOKAT JELENTETT AZ ELMÚLT TÍZ ÉVBEN?

.

 

martinschMartin Schulz, az Európai Parlament elnöke:

Nem látok hátrányokat. És ez igaz mindegyik közép- és kelet-európai országra, amely 2004-ben csatlakozott az Unióhoz. Egyértelmű támogatást kaptak – politikait és anyagit egyaránt – ahhoz, hogy fejlődjenek és gyarapodjanak; hogy versenyképesebbek, gazdagabbak, biztonságosabbak és erősebbek legyenek. Magyarország jobb ma, mint 2004-ben? Igen. És az Európai Unió ebben döntő szerepet játszott.

 

 

brody
Bródy János, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zeneszerző:

Hazánk Uniós tagságának én csak az előnyeit ismerem, a hátrányokról mások szoktak értekezni, számomra meglehetősen hiteltelenül.

 

 

 

gerendaiGerendai Károly magyar üzletember, kultúraszervező, a Sziget Fesztivál alapítója:
Meggyőződésem szerint az elmúlt időszak szinte csak előnyökkel járt, mind gazdasági oldalról, mind a demokratikus jogok, vagy a verseny tisztelete szempontjából. Ugyanakkor a források elosztásánál szerintem túl merev volt a szabályrendszer, ami azon túl, hogy nehézkessé tette a pénzekhez való hozzájutást és az elszámolásokat, nem segítette igazán átláthatóbbá tenni a felhasználást sem, és nem szabott gátat a korrupciónak.

 

 

kukorelly

Kukorelly Endre, író, az LMP volt országgyűlési képviselője:

Minden döntés előnyök és hátrányok halmazával jár. Európához tartozni esősorban – másod és harmadsorban is – lelki és kulturális ügy. Az érzés, hogy esetleg valami hátrány ér(het), abból fakad, hogy nem vagyunk rá fölkészítve lelkileg és kulturálisan. Nem csupán „mi” (ex-létezett-szocialista államok polgárai), de nagyjából senki. Európa élethosszig tanulandó. Hallgass elég Bachot. Nézd meg jól Kolmarban (Colmar, Elzász) az Isenheimi Oltárt. Sétálj sokat Rómában, Nagyszebenben és Brugge-ben. Olvassradikálisan Hölderlint, Platont, Joyce-ot és Kafkát. Ha elég jól, sokat és radikálisancsinálod, meg fogsz érkezni.

 

 

piriPiri Kati, az Európai Parlament (magyar származású) holland képviselője:

Az előnyökre az előző kérdésre adott válaszomban részletesen kitértem. Ami a hátrányokat illeti: annak ellenére, hogy számtalan pozitív haszna van az Uniós tagságnak, az utóbbi időben néhány probléma is felszínre került. Az egyik nem nevezhető feltétlenül hátránynak, de kétségtelenül hiba az uniós gépezetben. A probléma, hogy az EU még nagyon aktív volt a bővítés során, de amikor a folyamat befejeződött, mintha már nem lett volna tovább érdekelt az újonnan csatlakozott tagállamok fejlődésében. Véleményem szerint az Unió alábecsülte, hogy egy posztkommunista, fiatal demokrácia mennyi nehézséggel kell, hogy szembenézzen. Az ötlet az volt, hogy az uniós tagság elég lesz a korrupció és az antidemokratikus erők felszámolásához. Azt gondolom, hogy a jelenlegi magyar kormány antidemokratikus és az európai alapértékekkel ellentétes intézkedései is megelőzhetőek lettek volna, ha az EU nagyobb mértékű és mélységű támogatást adott volna Magyarországnak ahhoz, hogy egy valóban demokratikus és szabadelvű államot építsen ki. De miután ezt nem tette meg, Európa maga is felelős azért, hogy a vele szemben támasztott reményeket és várakozásokat nem tudta minden tekintetben teljesíteni.

 

 

csapody

Csapody Miklós irodalomtörténész, az MDF volt országgyűlési képviselője:
A Magyarország uniós tagságával együtt járó előnyök összehasonlíthatatlanul nagyobbak voltak, mint a hátrányok, pontosabban azok a korlátozások, amelyeknek a belépéskor aláírt kötelezettségek vállalásával alá kellett vetnünk magunkat. Ezek jó része olyan szükségtelen bürokratikus előírás volt, amelyek minden hangulatkeltés nélkül sem növelték a bizalmat a brüsszeli bizottság és apparátusa, végső soron az Unió iránt.

 

 

omd

 

Ónody-Molnár Dóra, Szabad Sajtó-díjas újságíró:

A legnagyobb előny: Magyarországot egyedül az uniós tagság választja el attól, hogy éppen olyan illiberális berendezkedése legyen, mint azoknak az unión kívüli országoknak, amelyek felé a kormány orientálódik.

 

 

illesProf. Dr. Illés S. Tamás gerincsebész-professzor, a Francia Orvosi Akadémia levelező tagja, a brüsszeli Brugmann egyetemi kórház ortopéd-traumatológiai intézetének vezetője:
Az EU tagság csak előnyöket jelent és jelentett!  Azonban az EU biztosította fejlesztési források hazai felhasználása nagyon sok kérdést vet fel! Főleg most, hogy kiderült, hogy az ellenőrzésre fordítandó pénzek is elfolytak ismeretlen csatornákon!

 

 

annacolombo

Anna Colombo jogász, az Európai Parlament S&D-frakciójának főtanácsadója:

Határozottan hiszem, hogy a 2004-es bővítés egyik legnagyobb előnye, hogy a kontinensünk békében egyesült. Azonnal éreztem, hogy az új magyar barátaim különlegesek: messze ők voltak a legnyitottabbak, a leginkább Európa-pártiak, kíváncsiak, befolyásosak és adakozóak. Példát mutattak mindenki számára. De, újabban a dolgok rémálomba fordultak. Az új kormány által vezetett konzervatív és homályos erők szét akarják verni Európát. Csalódott vagyok, szomorú és aggódó. De, ez most nem a személyes érzelmek ideje. Most a harcnak jött el az ideje. Egy olasz vagyok, a belgiumi Brüsszelből. És magyar is akarok lenni.

 

 

szekhelyi

 

Székhelyi József, Jászai Mari-díjas magyar színművész:

Hátrányról nem tudok. Életpárti vagyok. Nagy előnyünk, hogy élünk.

 

 

 

 

czutorCzutor Zoltán énekes-zeneszerző, a Belmondo frontembere:

Uniós pályázati pénzekből épültek újjá útjaink, településeink. Az utazási könnyítés és a vámunió már csak hab a tortán. Egy ilyen kis országnak azonban sokkal jobban oda kell figyelnie egy ilyen nagy közösségben arra, hogy kulturális identitását megőrizni, virágoztatni tudja. Ezzel a hátránnyal/plusz feladattal együtt is, ezerszer inkább Unió.

 

 

12607361_10208717827403119_530397461_n

Pál Zsuzsa, az Angliában élő magyarok által alapított London Angels HC női kézilabda-csapat játékosa:

Előnye, hogy olyan egyszerűn tudsz külföldre költözni és dolgozni menni, mintha csak Magyarországon átköltöztél volna egy másik városba. Fantasztikus lehetőség az idegen nyelvek elsajátítása, álmaid megvalósítása egy idegen nyelven, különböző kultúrák megismerése, megértése, a látóköröd kiszélesítése. Hátrány ugyanakkor, hogy az Európai Unió törvényeit és szabályainak egy részét a szűk látókörű emberek nem értik és ezért csak negatívan tudnak viszonyulni hozzájuk.

 

 

andAndor László közgazdász, egyetemi docens, az Európai Bizottság korábbi biztosa:

Hazánk EU-tagságának fontosságát illetően három fő előnyt emelnék ki. 1. Az ország számára az EU költségvetése igen jelentős mennyiségű fejlesztési forrást nyújt, ami nélkülözhetetlen a beruházások dinamikájának fenntartása, és főleg az infrastruktúra-fejlesztés szempontjából. 2. Az EU munkalehetőséget nyújt sok magyar számára; véd a diszkriminációtól és a munkakörülmények romlásától. Diákjaink csereprogramokban vehetnek részt, a külföldi munkából pedig a magyarok igen jelentős összegeket utalnak haza. 3. Az EU bővülése és a bővítési folyamat folytatódása a Nyugat-Balkán irányában Magyarország számára sokat jelent, gazdasági, családi, kulturális és politikai kapcsolatok szempontjából egyaránt.A magyar EU-politika fontos feladata e lehetőségek fenntartása és jobb kiaknázása.

 

 

szalaikriszta

 

Szalay Kriszta, színésznő-írónő:

Nincsenek pontos információim, de sok mindent leszabályoznak, ami gazdasági embargó is ránk nézve, bizonyos termékeinkre. Előny, hogy kinyílt a gazdasági piac, ugyanakkor hátrány, hogy aki előbb lépett be, előnyben részesül. Előny, a nemzetközi összefogás lehetősége, a közös kommunikáció.

 

 

cserdi

 

Bogdán László, Cserdi polgármestere:

Szabad piac és szabad áramlás; ezzel egy új világ ablaka nyílt meg a szocialista rendszerhez képest! Erősödött valamennyit a multikultúra az országban, ugyanakkor az Unió nem volt képes az Európában élő cigányság kérdését érdemben napirendre venni.

 

 

 

.