Martin Schulz: veszélyes illúziót kerget Orbán

00295549„Nem kétséges, hogy Magyarország biztonságosabb, fejlődőbb és erősebb, ha része az Európai Uniónak. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön. Közhelynek hangzik, de ez a tétel igaz volt az Európai Unió megalakításakor és igaz most is. Mindezzel együtt több tagállami kormány arról próbálja meggyőzni a polgárokat, hogy jobb külön utat választani és vannak nemzeti megoldások nemzetközi problémákra. Ez veszélyes illúzió. Egyetlen európai ország sem elég erős ahhoz, hogy egyedül nézzen szembe a XXI. századi kihívásokkal, legyen az a migrációs válság, a klímaváltozás, az adócsalás és adóelkerülés vagy a határokon átívelő bűnözés. Ezek a kihívások globálisak és nemzetköziek, amelyeket nem lehet nemzeti szinten megoldani és nem lehet őket kerítéssel kívül tartani. Ezekre mind közös, európai válaszok kellenek” – írta Martin Schulz a február 7-én elindult, Ujhelyi István által életre hívott Európai Demokraták honlapján. Az Európai Parlament (EP) elnöke eleget tett ugyanis a magyar szocialista EP-képviselő felkérésének, hogy kifejtse véleményét Magyarország Unióhoz való kötődéséről.

Ujhelyi még hétfőn jelentette be: új platformot, egy Európai Demokraták nevű „szellemi inkubátorházat” szervezett az EU-barát magyaroknak, s a magyarbarát európaiaknak. Az MSZP alelnöke szerint történelmi helyzet van: „ha nincs a huszonnégy évvel ezelőtt ezekben a napokban aláírt maastrichti szerződés, akkor nincs magyar uniós tagság sem; Brüsszelben dolgozó magyar szociáldemokrataként pedig azt érzem, hogy egyre nagyobb a kérdőjel Magyarország léte kapcsán az Európai Unióban. A jelképesen a budapesti Európa Kávéházban megtartott eseményen Ujhelyi hangsúlyozta: a világégések hozták felszínre az európai nemzetek azon igényét, hogy hosszú távú békét és komoly, gazdasági fejlődést jelentő közösséget hozzanak létre. „Válságok voltak azóta is, a mostani mégis sokkal mélyebb, hiszen nem tud az európai intézményrendszer mit kezdeni azzal a helyzettel, ami egyszerre kívülről bontja és belülről veszélyezteti” – értékelte a körülményeket a politikus. Szerinte sokan az európai intézményekben a megoldást abban látják, hogy olyan kétsebességes Európát építsenek ki, amelyben az európai értékek és érdekek elleni, renitens orbáni politikát és magatartást partvonalon kívülre szorítják. „Egy olyan folyamat indult be, amelyre kötelességem felhívni a magyar emberek figyelmét. Történelmi helyzet van” – fogalmazott, hozzátéve: az EU meg fogja oldani a saját válságát, csak az a kérdés, hogy velünk vagy nélkülünk. „Én pedig, közéletet élő emberként és családapaként egyaránt úgy gondolom, hogy Magyarország békés fejlődése csak az EU-ban garantálható”.

nsAz EP-képviselő úgy látja: történelmi felelősség benntartani Magyarországot az Unióban és minden magyarnak érdemben részt kell vállalni az európai intézmények átformálásában. „Nem új politikai mozgalomról van szó. Nem új politikai közösségről van szó. Még csak nem is egy új politikai pártból. Abból van elég. Én egy, a napi pártpolitikán túlmutató szellemi inkubátorházat szeretnék, amely megmutatja, hogy az EU-ról nem csak politikusok mondhatnak véleményt” – fogalmazott Ujhelyi. Az Európai Demokraták Egyesületének alapítója szerint az európai közösség megmentésének és átformálásának kérdése mindenkihez szól, aki részt tud és akar vállalni a közéleti feladatokban. Ekkor jelentette be azt is, hogy elindult az europaidemokratak.hu weboldal és Facebook-csoport is, amelyen várják mindazok véleményét és észrevételeit, akiknek van érzelmi vagy más kötődése az uniós Magyarországhoz. A honlapon máris olvashatóak hazai és külhoni közgondolkodók, illetve még ismeretlen véleményformálók válaszai, ahogyan például Schulzé, de elfogadta Ujhelyi felkérését és elmondta véleményét Bródy János énekes-dalszerző, Gerendai Károly üzletember-kultúraszervező, Illés Tamás gerincsebész, Kukorelly Endre volt LMP-s politikus, Bogdán László polgármester, Czutor Zoltán énekes vagy épp Andor László volt uniós biztos is.

(Forrás: népszava.hu; 2016. febr 9.)