Felcsúti Péter: “az Unió nekem a béke és a biztonság záloga”

Felcsúti Péter közgazdász, bankár, a Bankszövetség korábbi elnöke önmagát azok közé sorolja, akinek a nemzeti mellett európai identitása is van. De mit gondol az euró bevezetéséről és a föderálisabb Európáról? Az ED-nek adott mini-interjúban ezekre is kitért.

Az Ön számára mi az Európai Unió legnagyobb értéke?

Az Európai Unió sok millió emberrel együtt számomra is a béke és a biztonság záloga. Ez a legfontosabb, de fontos az is, hogy sokan érzik úgy, hogy a nemzeti mellett – nem a helyett – van európai identitása is. Én is közéjük tartozom.

Jean-Claude Juncker, az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszédében kiemelten foglalkozott az euró-zóna bővítésének felgyorsításával. Milyen előzetes várakozásai vannak a tervvel kapcsolatban?

A Juncker-beszéd egy újabb lépés a Brexit óta elindult folyamatban, amelynek a célja az európai gondolat – a föderális Európa – érvényre juttatása. Csak remélni lehet, hogy ez a folyamat nem lassul le, nem fullad – mint korábban néhányszor – bürokratikus huzavonákba és rossz kompromisszumokba.

Az euró bevezetésének milyen hatással lenne a különböző társadalmi rétegek jövedelemviszonyaira hazánkban?

Pusztán az euró bevezetése nem kell, hogy változtasson a kialakult jövedelmi viszonyokon. A mindenkori kormány, illetve a politikai elit feladata, hogy olyan gazdasági é s társadalmi körülményeket teremtsen, amelyek euróval vagy anélkül elviselhető-elfogadható keretek között tartja az amúgy szükségszerű egyenlőtlenségeket.

Hogy látja a Bankunió jövőjét?

A Bankunió fontos és nélkülözhetetlen eleme az eurózóna, illetve az Unió egésze megújításának. Önmagában sem lehetetlennek, de még különösebben nehéznek sem tartom.

 

Kérdező: Uzsák András