Európai Demokraták, történelmi helyzet van!

12695761_953138164769460_1471717773_n„Ha nincs a huszonnégy évvel ezelőtt ezekben a napokban aláírt maastrichti szerződés, akkor nincs magyar uniós tagság sem; Brüsszelben dolgozó magyar szociáldemokrataként pedig azt érzem, hogy egyre nagyobb a kérdőjel Magyarország léte kapcsán az Európai Unióban” – kezdte sajtótájékoztatóját Ujhelyi István. A jelképesen a budapesti Európa Kávéházban megtartott eseményen a politikus hangsúlyozta: a világégések hozták felszínre az európai nemzetek azon igényét, hogy hosszú távú békét és egy komoly, gazdasági fejlődést jelentő közösséget hozzanak létre. „Válságok voltak azóta is, a mostani mégis sokkal mélyebb, hiszen nem tud az európai intézményrendszer mit kezdeni azzal a helyzettel, ami egyszerre kívülről bontja, egyszerre pedig belülről veszélyezteti” – értékelte a körülményeket a politikus. Szerinte sokan az európai intézményekben a megoldást abban látják, hogy egy olyan kétsebességes Európát építenek ki, amelyben az európai értékek és érdekek elleni, renitens orbáni politikát és magatartást partvonalon kívülre szorítják. „Egy olyan folyamat indult be, amelyre kötelességem felhívni a magyar emberek figyelmét. Történelmi helyzet van!” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: az Európai Unió meg fogja oldani a saját válságát, csak az a kérdés, hogy velünk vagy nélkülünk. „Én pedig, közéletet élő emberként és családapaként egyaránt úgy gondolom, hogy Magyarország békés fejlődése csak az Európai Unióban garantálható” – nyilatkozta az európai parlamenti képviselő.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón rámutatott: a politikai pártok egymásra licitálva mondanak sok jót az európai közösség vívmányairól, de emellett egymásra licitálva szidják is az Uniót, például a menekültválság kezelése kapcsán. Ez pedig, tette hozzá, teljesen elidegeníti a magyar polgárokat az európai intézményekkel kapcsolatos információktól, hírektől, ami pedig az orbáni hatalmat segíti abban, hogy teljesen a maga képére és akaratára formálja a magyarországi nyilvánosságot. Ujhelyi ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy életre hívott egy „szellemi inkubátorházat”, amely túlmutat a politikusokon, amely nem politikai pártok kommunikációs háborúi mentén beszél az európai uniós Magyarországról, hanem segít megérteni: történelmi felelősségünk benntartani Magyarországot az Unióban és nekünk is érdemben részt kell vállalnunk az európai intézmények átformálásában. „Nem új politikai mozgalomról van szó. Nem új politikai közösségről van szó. Még csak nem is egy új politikai pártból. Abból van elég. Én egy, a napi pártpolitikán túlmutató szellemi inkubátorházat szeretnék, amely megmutatja, hogy az Európai Unióról nem csak politikusok mondhatnak véleményt” – fogalmazott Ujhelyi István. Az Európai Demokraták Egyesületének alapítója szerint az európai közösség megmentésének és átformálásának kérdése mindenkihez szól, aki részt tud és akar vállalni a közéleti feladatokban.

12659612_953138268102783_690038846_nUjhelyi bejelentette, hogy elindult az europaidemokratak.hu weboldal és Facebook-csoport is, amelyen várják mindazok véleményét és észrevételeit, akiknek van érzelmi vagy más kötődése az európai uniós Magyarországhoz. A politikus hozzátette, hogy a honlapon máris olvashatóak hazai és külhoni közgondolkodók, illetve még ismeretlen véleményformálók válaszai, így például elfogadta Ujhelyi felkérését és elmondta véleményét Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Bródy János énekes-dalszerző, Gerendai Károly üzletember-kultúraszervező, Illés Tamás gerincsebész, Kukorelly Endre volt LMP-s politikus, Bogdán László polgármester, Czutor Zoltán énekes vagy épp Andor László volt uniós biztos.

„Az orbáni politika ma már nem csupán Magyarország mindennapjait határozza meg, az illiberális vírus láthatóan belülről nehezíti az Európai Unió mai válságának megoldását is. Ezért félő, hogy Európa régi tagországainak – akik hisznek abban, hogy nincs más esélye az európai népeknek, mint az együttműködés – az orbáni illiberalizmusra való válasza a mélyülő integrációból való kimaradásunk lesz.” – fogalmazott Ujhelyi István. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a Political Capital egyik tavalyi kutatása szerint a magyar válaszadók hatvanhat százaléka egy egységesülő, az integráció által erősebb Európában hisz. „Ez azt mutatja, hogy a szavazók többsége egy olyan Európát szeretne, amilyenről mi beszélünk és nem olyat, amilyenről az orbáni kormányzat. Hangsúlyozom, hogy az Európa-pártiság nem politikai szimpátia kérdése. Nagyon sok Fidesz-szavazó is a békéjét, családja jövőjét, Magyarország felemelkedését és egységes Európai Unióban képzeli el. Ha így van, akkor kell, hogy legyen néhány olyan fórum – ilyen az Európai Demokraták szellemi inkubátorháza is -, amely rávilágít arra, hogy nekünk kell megmutatni Magyarország másik arcát és nekünk kell tudni befolyásolni a hazai közélet gondolkodását az Európai Unió kapcsán. Mindaddig, amíg mi nem leszünk hangosabbak és hatékonyabbak, addig Orbán Viktor bármikor hazajöhet úgy az Európai Tanács valamelyik üléséről, hogy míg odakint egy jó nagy botot dugott az európai küllők közé, ezzel megakasztva a döntéshozatalai mechanizmust, addig itthonról visszamutogatva már arról beszél, hogy Brüsszel nem képes semmit megoldani. Amíg ezen nem tudunk változtatni, addig az Európai Unió is megmarad a válságos döntéshozatali folyamatban” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: a jövőben konferenciákon, tanulmányokban, műhelybeszélgetéseken és a honlapon folytatják a szakmai, közpolitikai munkát.

Budapest, 2016-02-08