Európai Demokraták néven szellemi közösséget alapított a szocialista Ujhelyi István

mtiEurópai Demokraták néven “szellemi inkubátorházat” alapított Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselő, aki hétfőn Budapesten egy háttérbeszélgetésén azt mondta: a közösség célja az, hogy Magyarország megmutassa, van másfajta arca, mint amit a hivatalos orbáni politika mutat.

Ujhelyi István elmondta, a maastrichti szerződés aláírásának évfordulóján, február 7-én alapított, pártokon túlmutató “inkubátorházban” részt vevők nem a politikai törésvonalak mentén akarnak az európai Magyarországról beszélni, az uniós kihívásokról nemcsak politikusok mondhatnak véleményt.
Hozzátette: szeretnének konkrét javaslatokat is tenni az európai intézmények átformálására.
A szocialista politikus hangsúlyozta: nem új politikai mozgalomról vagy új politikai közösségről, nem is egy új politikai pártról van szó, “abból pont van elég”. Elmondta, egyesületi hátteret teremtettek a közösségnek, de nem szeretnének tagságot toborozni.
Az MSZP alelnöke szerint Orbán Viktor “európai politikai troll”, aki hosszú távon nem találhatja helyét az EU-ban, az általa fémjelzett, illiberális politika pedig egy olyan vírus, amely láthatóan fertőző és belülről nehezíti az EU válságának megoldását. Félő, hogy az unió régi tagországai válaszként az orbáni politikát követő országokat kihagyják a mélyülő Európából – közölte.
Az EP-képviselő azt mondta, a közvélemény-kutatások szerint nagyon sok Fidesz-szavazó is az egységesülő EU-ban hisz és Magyarország jövőjét az EU-n belül képzeli el. Ha így van – folytatta – akkor kell lennie néhány közösségnek, például az Európai Demokratákénak, amely fórumot jelent számukra.
Az MSZP és “az inkubátorház” viszonyát firtató kérdésre Ujhelyi István azt mondta, alelnökként megfogalmazója pártja Európa-politikájának és szeretne az is maradni, mert eleget tapasztalt Magyarország és az EU viszonyáról mandátuma kezdete, másfél év óta.

(Forrás: MTI.hu)