Balázs Péter: “Ha csak egy napra felfüggesztenék az Unió előnyeit, máris jobban megbecsülnénk”

Mi lenne, ha csak egy napig felfüggesztenék azokat az előnyöket és lehetőségeket, amik most működnek? Ha egy napig megállítanánk a szabad mozgást és bevezetnénk az útlevél ellenőrzést minden tagországban. Abban a pillanatban rájönnének az emberek, hogy ez így is lehetne, és jobban megbecsülnék, amit már elértünk – mondja Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos az Európai Demokratáknak adott interjújában.
Véleménye szerint mi az a három dolog, ami a leginkább meghatározza az Európai Unió és Magyarország kapcsolatát?

Az első az, hogy Magyarország alapvetően és mindentől függetlenül egy valóban európai ország. Fizikailag is beágyazódik a kontinens szívébe, valamint kulturálisan és történelmileg is része annak. Ez azt üzeni a politika számára, hogy valójában nincsen alternatíva, tehát európaiként kell boldogulnunk, vagy sehogy. Erre Géza fejedelem jött rá, aki a kereszténység felvétele mellett döntött, bár ezt Szent Istvánnak szokták tulajdonítani. A második az, hogy az EU egy modernizációs modell, Magyarország számára alighanem a legjobb. Korábban két nagy modell küzdött egymással, nem csak Európában, hanem a világban is: egy nyugati demokratikus és egy keleti totalitárius modell. Ma ennél több modell van, mert egy sikeres ázsiai is megjelent, az európai és amerikai pedig szétágazott. Úgy gondolom, hozzánk az európai áll a legközelebb. A harmadik pedig egy nagyon tudatos belpolitikai választás, hogy figyelembe véve az előző kettőt, az európai irányt választjuk-e és errefelé haladunk-e, vagy egyes politika erők minden áron ki akarnak törni ebből, és hol Oroszországgal, hol Iránnal, hol pedig másokkal próbálnak valamiféle alternatívát felállítani.

Ön diplomataként, nagykövetként, EU biztosként, külügyminiszterként aktív alakítója, résztvevője a volt az Európai Uniós csatlakozásunknak. A magyarok viszonya Európához változott-e egyáltalán 2004 óta, a csatlakozásunk óta? Ha változott, akkor mi jelent ez a jövőre nézve?

Én azt hiszem, hogy sokat változott, de ez nagyon kevéssé tudatosodott a magyarokban. Volt egy nagyon hosszú időszak, a vasfüggöny korszaka, a kirekesztettség, amikor sóvárogva néztük a nyugati jólétet, és legálisan alig lehetett eljutni oda. Ha valaki igazán ott akart élni, akkor az csak illegálisan tudott „disszidálni”. Utána volt egy másfél évtizedes dörömbölés az ajtón, hogy vegyetek már fel végre minket is! 2004 óta van egy belső élményvilágunk, hogy végre bent vagyunk. A magyar személyi igazolványommal Írországba, vagy Portugáliába is be tudok lépni, azaz fantasztikus távolságokra tudok eljutni magyar állampolgári jogon. Tudok dolgozni, vállalkozni, tanítani, tanulni. Idővel ezt természetesként könyvelte el mindenki és ez így van rendjén. Visszataláltunk az otthonunkba, ezért nem tűnik fel az a rengeteg változás, ami tulajdonképpen egy nemzedéknyi idő alatt bekövetkezett.

Említett több pozitívumot, hogy mik az Európai Unió tagságának előnyei. Meglátása szerint Magyarországon az Európai Uniót támogató erőknek mik lehetnének azok a pozitív üzenetei, amik kicsit közelebb hoznák a magyar embereket Európához?

Nagyon nehéz egy meglévő, adott helyzetnek örülni, és arra mozgósítani, sokkal könnyebb egy nehezen elérhető cél elérésére motiválni az embereket. Nehezebb megtartani a támogatást és a lelkesedést egy olyan helyzetben, ami megvan. Ez a politikai nehézsége az EU népszerűségének fenntartásához. Az EU tagság egy állapot, olyan, mint mondjuk egy házasság. Akkor is örülni kell neki, hogy ha nem történik minden nap valamilyen falrengető esemény. Ehhez képest az EU kicsit elvont és távoli is egyben. Már a kétszintű kormányzás is messze van, valahol a fellegekben. Miközben az EP-képviselők és a Tanácsban a kormányok küldöttei állandóan ott vannak, az EU viszont nincsen ott a tagállamokban. Nagyon szimbolikus a budapesti EP-képviselet és a Bizottság képviselete. Ezért alakult ki ez a felemás viszony, hogy az EU-ra bármit lehet mondani, de az EU erre nem nagyon tud reagálni. Ilyen háttérrel nagyon nehéz üzeneteket közvetíteni és adottságokat értékesíteni a politikai piacon, mert általában megkapja az ember, hogy „Jó ez már megvan, mondj újat!”. Felmerült az is, hogy mi lenne, ha csak egy napig felfüggesztenék azokat az előnyöket és lehetőségeket, amik most működnek. Egy napig megállítani a szabad mozgást és bevezetni az útlevél ellenőrzést minden tagországban. Abban a pillanatban rájönnének az emberek, hogy ez így is lehetne, és jobban megbecsülnék, amit már elértünk.

Ön számára mitől európai egy politikus Magyarországon?

Erre nagyon egyszerű a válasz. Azt az európai értékrendet kell vallani, képviselni és tovább vinni, amit itt a reformáció, a felvilágosodás, a globalizációra adott válaszok képviselnek. Ezek egyik letéteményese az Európai Unió, amely kodifikálta és őrzi ennek számos elemét. Európa a jó minőségű életet, a gazdasági gyarapodást, a nyitott társadalmat jelenti.

 

Az interjút Uzsák András készítette