“A troll Orbán ellen toboroz demokratákat egy szocialista”

edujhelyiEurópai Demokraták néven indított valamit az MSZP-alelnök Ujhelyi István, ami se nem új pártkezdemény, se nem új mozgalom. Azt akarják megmutatni Brüsszelben, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral. És remélik, így nem sodródunk ki az az EU-ból és távolabb az uniós pénzektől.

‘Állj, Viktor, állj!’ – nincs egy civil hang, aki ezt mondaná? – kérdezik elmondása alapján az Európai Parlament folyosóján Ujhelyi Istvánt, az MSZP EP-képviselőjét és egyben alelnökét. A szocialista politikusnak végül elege lett abból, hogy az uniós döntéshozóknak Magyarországról kizárólag Orbán Viktor jut eszébe, ezért saját kezdeményezéssel állt elő.

„Színre lépnek az Európai Demokraták” – olvasható a projekt frissen indult honlapján. Ujhelyi egy hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Európai Demokraták sem új pártot, sem új mozgalmat nem takar, hanem ez egy szellemi inkubátorház.
A szókapcsolatot Ujhelyi maga találta ki, „máshol nincs ilyen”, ezért még elég homályos, hogy mi is ez és mi lehet belőle. Az EP-képviselő elmondása alapján egyelőre egy szellemi közösséget építenek, gondolatokat gyűjtenek, hogy később konkrét javaslatokkal állhassanak elő.

Konferenciákat és meghallgatásokat is szerveznének a jövőben Brüsszelben, ahol azt mutatnák meg, hogy Magyarország nem egyenlő Orbánnal és a Fidesszel. Ugyanis Ujhelyi szerint már most is látszanak annak a jelei, hogy az ország rossz megítélésének köszönhetően támogatásoktól esünk el.

edujElső körben közéleti szereplők és ismert emberek mesélték el az Európai Demokratáknak, hogy miért jó európai demokratának lenni. Martin Schulz EP-elnöktől, Bródy Jánoson át, a színész Székhelyi Józsefig többen elmondták EU-párti vélményüket. Egy másik fül alatt elérhető fórumokon ezt bárki megteheti, de Ujhelyi hangsúlyozta, hogy ellenvéleményeket ugyanúgy várnak, mert fontosnak tartja, hogy termékeny vita alakuljon ki ezekről a kérdésekről.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón különféle módokon többször leírta, hogy a magyar miniszterelnök szerinte milyen módokon vezeti ki az országot az EU-ból, úgy, hogy közben a kilépést mégsem fontolgatja komolyan.

Az illiberalizmus egy fertőző vírus – és az MSZP-s képviselő szerint Orbán, a „politikai troll” rendszeren belüli bomlasztása ezért veszélyes, mert a volt keleti blokk országai ennek köszönhetően sodródhatnak egy kétsebességes EU lassabb fokozatába. Viszont azt ő sem tagadta, hogy az unió több ponton javításra, átgondolásra szorulna.

(Megjelent: hvg.hu; 2016-02-08)