Elégedett az Európai Unió intézményrendszerének átláthatóságával és működésének hatékonyságával?

Európai Demokraták szellemi inkubátorháza Szerinted Szerinted Elégedett az Európai Unió intézményrendszerének átláthatóságával és működésének hatékonyságával?

Ennek a témakörnek tartalma 24 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés:  FTC888 1 hónap telt el.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 25
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #56 Hozzászólás

  Európa egyre távolabb kerül az európaiaktól, a magyarok is egyre kevésbé érzik magukénak az Uniót, holott egyre nagyobb hatással van a mindennapjainkra. Ez elsősorban az elefántcsonttoronyba zárkózó európai intézményrendszer, másodsorban a politikusok és a nyilvánosság hibája. Mit és hogyan kellene megjavítani? Szerinted?

  #150 Hozzászólás

  szabópé

  Az eu túl nagy, túl messze van és semmi mást nem látunk belőle, mint a sok elköltött eurómilliárdokat, meg a brüsszeli öltönyös mukikat, akik a banán görbületével foglalkoznak. Közelebb kellene hozni az emberekhez, mert így kevesek értik csak és még kevesebbek látják az értelmét.

  #162 Hozzászólás

  kefir

  Nem. De nem is szabad elégedettnek lennünk, hiszen közel sem egy tökéletes redszerről beszélünk. A legutóbbi bővítés óta (Horvátország, 2013) még 3 év sem telt el, ami azt jelenti, hogy az uniós intézményrendszer állandó mozgásban van, folyamatosan bővül. Ez mára 28 tagországot jelent, azoknak több, mint 500 millió lakosával együtt. Ezért érthető is, ha egy ilyen hatalmas közösséget kiszolgáló intézményrendszer nem működik zökkenőmentesen.

  A fontos kérdés tehát nem az, hogy elégedettek vagyunk-e a rendszer hatékonyságával és átláthatóságával, hanem, hogy mutatkozik-e bármiféle hajlandóság Brüsszelben arra, hogy javítsanak ezeken. Az elmúlt időszakban némileg javult a helyzet, hiszen az Európai Parlament – mint az egyetlen intézmény, ahol választott képvselők ülnek – nagyobb beleszólást kapott pl. az Európai Bizottság összetételébe, illetve immár komolyabb beleszólása van a döntéshozatali folyamatokba. Ezen az úton kell továbbmenni, és közben visszaszorítani a klasszikus “zárt ajtók mögötti egyezkedéseket”, illetve a sajnálatosan sokszor alkalmazott kettős mércét, ami a régi, nagy tagállamoknak sokszor nagyobb mozgásteret enged, mint az emiatt érthetően sokszor frusztrált, új, jellemzően keleti tagországoknak.

  #173 Hozzászólás

  ➳Šuŋgmánitu Tȟáŋka Ób Wačhí ➳

  Legszembetűnőbben, Orbán rendszerével is párhuzamba állíthatóan még a görögök példája mutatja, hogy az EU-nak egységesülnie kell (túllépve a szólamok szintjén, a mindennapi jelentőségű valóságban) – különben elbukik.
  Európa (s szerintem Földünk) egyik folyton lappangó, s mostanra ismét előtörő betegsége a populizmus. Ennek kórtünetei Tsziprasz & Varufasz, … Robert Fico és Orbán Viktor is.
  Számukra a táptalajt épp az EU tehetetlensége jelenti (pont az előbb említett egységesülés meg nem valósult volta), melynek előidézésében jelentős szerepet játszottak.
  Talán azon is érdemes lenne elgondolkodni, vajon mi van helyette?
  Oroszország keleti önkénye?
  Egy újabb világháború?
  Mert a jelenlegi helyzetben nem látom a tartós megoldást, nem érzem meggyőzőnek a magyarok, görög helyzetét sem.
  Tehát valaminek történnie kell.
  Ezért kellene észbe kapni végre, mert ahogy múlik az idő, úgy fogy a lehetőségünk (és esélyünk) a kialakul helyzet formálására, kontrollálására!
  .
  Először mindenkinek meg kellene állnia és el kellene gondolkodnia, mit is akarunk!
  .
  Szerintem ennek egyik hathatós eszköze lehetne az egységes, egy időben végzett, egységesen számolt EU-népszavazás. Ennek során pedig végre tisztába kell tenni a dolgokat, egyértelmű – de onnantól mindenkire kötelező érvényű – döntéseket kell hozni, és az ezeket megszegőket súlyos retorzióban részesíteni. És többek között épp azért, hogy a helyi betyárok, mint Varufasz, vagy épp Orbán tarthassanak is a retorzióktól, azoknak tényleg végrehajthatónak kell lenniük (tehát megfelelő biztosítékokat szükséges előkészíteni).
  .
  Néhány potenciálisan lényeges kérdést/szempontot már fel is vetnék az EU-népszavazás tekintetében:
  – menekültválság;
  – korrupció;
  – (vallási) fanatizmus/rasszizmus;
  – atomenergia;
  – megújuló energiák;
  – egységesülő gazdaság;
  – bérek/szociális ellátások aránya, viszonya;
  – az EU jövőbeni szerepe a földi emberiség egységesülésében…
  .
  Egy átfogó, egy időben, egységesen végrehajtott EU népszavazás szerintem megkerülhetetlen, épp a közösségi akarat és együttműködés biztosítása miatt lenne szükséges! Döntsük el közösen, mit akarunk. Ez a demokrácia alapja.
  Majd a született döntésekre támaszkodva alkossuk újjá az EU rendszerét. Ez lenne az a pont, ahol praktikusan utoljára, még különösebb felhajtás nélkül kiszállhatnának az ellenzők.
  Vagyis elképzelésem szerint a menetrend a következő lehetne:
  1. egységes EU népszavazás (nem államokra bontva, hanem szavazatok szerint számítva, egybevonva);
  2. a született eredmények alapján záros határidőn belül az alapvető fontosságú jogszabályok újraalkotása (már a teljes közösség akaratára hivatkozva);
  3. az így megszületett jogszabályok/rendszer késedelem nélküli életbe léptetése.
  .
  Az előbbi felsorolás utolsó pontjánál lenne meg az utolsó lehetőség, hogy a “renitenskedő, potyautas” államok kiléphessenek.
  .
  Mindezt a legteljesebb nyilvánosság mellett – épp a korrekt felvilágosítás (és a populista félrevezetés elkerülése) érdekében. Online felületeken kell mindenkihez eljutniuk a vitáknak, véleményeknek, felszólalásoknak – minden tagállam nyelvén elérhetően.
  .
  Itt az ideje a színvallásnak, mindenki döntsön felelősen – s majd vállalja is a következményeket a döntéséért!

  #191 Hozzászólás

  Pálvölgyi János

  Azt gondolom, európa nem az európaiaktól kerül egyre távolabb, hanem a populista politikusok által feltüzelt emberektől, ami így rendben is van. Sajnos mi magyarok a politikát és így európát is úgy kezeljük, hogy az az urak játéka és ha bárki azt mondja, hogy a magyar embereket védi, azonnal elhisszük neki. Sajnos nem hisszük el, hogy a jó megoldások kiérleléséhez idő kell. Vannak dolgok amit nem lehet erőből megoldani (lásd közoktatás), hanem igenis a jó öreg liberális gondolkodáshoz kell fordulni, minél több gondolatot meghallgatni, abból a jókat kiemelni és megvalósítani. ehhez azonban türelem és idő kell.
  Elhisszük a hangosaknak, hogy vannak azonnali jó megoldások (pl. kerítés), de mire jók. A populista politika olyan mint az orvoslásban a tünetkezelés (hetente kell valamire gyógyszert adni), de a jó orvos diagnosztizál, elemez és az okot gyógyítja.
  Európa az európaiaké és azokhoz közel is áll, én oda tartozónak érzem magam és azt gondolom, jó hogy sokat gondolkodnak, beszélnek és nem ad-hoc döntenek. Ha sikerülne szorosabbra venni a szövetséget és az európai nemzetek nem az saját, hanem az európai érdekekekt képviselnék, gyorsabban, jobb döntések születnének.
  Idejét érzem egy amerikai típusú államszöbetségnek.

  #193 Hozzászólás

  gyufe

  Nem tudom, az önjelölt demokraták eltűrnek más véleményt is????? Szerintem a névválasztásotok jó, inkubátorba az életképteleneket kell helyezni, a magyar ballib oldal, és az EP-i közvetítéseket elnézve, az európai is, szellemileg totálisan életképtelen!!!!! Egyébként demokratának is nehéz nevezni azokat, akik egy pufajkás emlőin cseperedtek, majd lapultak akkor, mikor valaki, Budapest utcáin, vadászpuskával lövette a magyar embereket!!!!! Csínján kellene bánni a demokratikus jelző kisajátításával és időnként tükörbe is kellene nézni!!!!!

  #194 Hozzászólás

  gyufe

  Ja, és a demokrata nem tilt le a Facebook oldaláról valakit azért, mert más a véleménye!!!!! Igaz Pisti!!!!!

  #195 Hozzászólás

  Nyitrai Máté

  Kedves Gyufe!

  Annyira sajnállak, hogy egy farkas emlőin nevelkedtél, de most itt a 21-ik században már végre kijöhetnél a vadonból!

  #196 Hozzászólás

  gyufe

  Kedves Máté!

  Remélem, Te is toleráns demokratának tartod magad, tudod olyannak, mint aki körülbelül azt mondta, hogy egyetlen szavaddal sem értek egyet, de mindent megteszek, hogy elmondhasd a véleményedet!!!!!!!!!!! A fentiek alapján úgy gondolom, hogy az Ujhelyi Pistivel együtt, még van hova fejlődnötök!!!!!

  #197 Hozzászólás

  Nyitrai Máté

  Kedves Gyufe!

  Tudod, aki nem hallja ki saját szavaiból, hogy mit beszél, az sajnálatra méltó!

  Más.
  Az újságban olvastam Újhelyi István kezdeményezését., ami megtetszett.
  Fölmentem a netre, megnéztem honlapjukat..
  Elolvastam azon véleményeket is, akik arcukat, nevüket vállalva elmondták, mit gondolnak az ötletről.
  Aztán megnéztem a kommenteket, így akadtam rá a tiédre.

  Mi is történt?
  Minden további nélkül beléphettél a “klubba”, amelynek ajtajára az volt írva: Európai Demokraták.
  Te beléptél és köszönés helyett belesercintettél (köptél) a welkome drinkbe. (értsd: üdvözlő ital).
  Mivel is? Azzal, hogy folytattad elvbarátaid ballibezését, pufajkásozását, meg olvasd vissza még mit….
  Nem a demokratikus jelzővel kell csínján bánni kedves barátom, hanem azzal a stílussal, amit behoztál ide!
  Európában már nem illik a padlóra köpni.
  Nektek – bármiről is légyen szó -, csak ezek a mocskolódó szavak jutnak eszetekbe.
  Elmondhatod, hogyne mondhatnád, hiszen fontos, hogy kitűnjön: “a stílus maga az ember”!
  De ugye nem gond neked, ha leülsz a demokraták asztalához, akkor ők csendben felállnak és egyedül hagynak…..
  Úgyhogy folytasd nyugodtan!

  #200 Hozzászólás

  Nagy Lajos

  Nem első sorban Európa a probléma . Az igazi probléma a magyar agyjárás , a szupremácia egységben a “balsors” mentalitással , azzal hogy történelmünk folyamán mindenki mindig minket bántott , annak ellenére , hogy mindenkinél különbek vagyunk. Itt a példa : az Uniótól nekünk “jár” a pénz , de abba , hogy mit kezdünk vele ne beszéljenek bele. Szép világlátás , ugye ? Olvassátok el a himnuszt , nézzétek meg más népek hogy tekintenek nemzeti himnuszukra , mit tesznek hallatán , egyeseknél induló , másoknál táncra késztet (lásd az olaszokat). A jövővel foglalkozik . Mi meg itt saját jogunkon csak párás szemmel révedezünk a sosem volt csodás múltunkról.. Lásd , ez az ezeréves probléma , meg aztán az , hogy nincs polgár , nincs önálló/szabad szellem , nincs rá igény , vezér kell , aki megmondja a frankót ( most speciel van is ) . Hát ennyi.

  #201 Hozzászólás

  gyufe

  Kedves Máté!

  Fogalmam sincs, miről beszélsz, de szerintem te sem tudod!!!
  Az a demokrata, aki minden alap nélkül kinevezi magát annak, vagy ő akarja megmondani, hogy ki a demokrata, vagy egy demokrata kiközösít??? Miről beszélsz? Az persze tény, hogy eszem ágában sincs olyan demokratának lenni, mint mondjuk a Böszme, vagy az Ujhelyi!!!!!
  Aztán én mocskolódok??? Ki nevezett minden előzmény nélkül vadonba valónak? Illetve hallottad, vagy olvastad az Ujhelyinek néhány száz nyilatkozatát? Javaslom, ugyanis én csak reagálni szoktam, amíg a nagy demokraták ki nem közösítenek! Vagy nézted már egy fél napig az ATV-t, vagy hallgattad már 1 órán keresztül a Bulgár Gyurkát? Javaslom!
  Aztán az európai kultúráról! Mikor az Ujhelyi az EP-ben feláll, és látványosan széttépi azt papírt, amelyben a magyar emberek véleményét kérték ki, és amire milliók válaszoltak is!!!!! Ez ám a kultúra, meg a demokrácia!!! Vagy amikor a magát toleráns, főliberálisnak nevező feláll, vérvörös fejjel, dagadó erekkel, kidülledt szemekkel, az asztalt verve, föcsögő nyállal üvöltözik valakivel, akinek csak egy bűne van, más a véleménye, mint a főliberálisnak!!!!! Vagy az európai média, tisztelet az 1-2 kivételnek, hitler-bajuszozása, nácizása, antiszemitázása, mindenkivel kapcsolatban, aki nem az ő véleményüket fújja!!!!!
  Nem folytatom, mert 1 hétig írhatnám, de nincs annyi időm, így csak azt javaslom, ébredj fel, szállj ki az inkubátorból, nyisd szélesebbre az optikát, akkor talán többet látsz a világból!!!!!!!!!!

  #284 Hozzászólás

  ManökenPeace

  Amíg nincs közös európai titkosszolgálat, amíg teszetosza éveken át tartó döntési mechanizmus van, a témák, törvények passzolgatása, cincálása értelmetlenül, addig észrevétlenül kúszik be a káosz. A brüsszeli attak is megmutatta, hogy ez így nem megy. Komoly és érdemi változásra van szükség az intézmények működésében is.

  #297 Hozzászólás

  surda

  hazudtok reggel éjel meg este

  #333 Hozzászólás

  PaPaMaCi

  Nem az EU intézményei az átláthatatlanok, hanem az, ahogyan magyarországon elverik a támogatást. Csak az oligarcháknak jut, térkőre, meg szökőkútra. Jó lenne látni, hogy pontosan hogyan és mire költik a nekünk járó eurókat.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 25
Hozzászólás: Elégedett az Európai Unió intézményrendszerének átláthatóságával és működésének hatékonyságával?
Saját információk:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">